Wat zijn de 4 stappen voor het aanbrengen van uw vloerbekleding?

Vloer met skateboarden.

Elke vloer is opgebouwd uit vloerelementen of welfsels, de druklaag, de dekvloer of chape, leidingen, de vloerisolatie en de uiteindelijke vloerafwerking. Jouw vloer zal deze elementen dus ook bevatten. Hier ontdek je de vier stappen om deze verschillende lagen aan te brengen.

Stap 1: Dekvloer of chape

Een dekvloer of chape is een dekkende laag die aangebracht wordt op de vloerisolatie. Deze egaliseert en verstevigt, voorkomt scheuren en kan aangebracht worden in verschillende diktes. Zandcementchape kan aangebracht worden vanaf 6 cm dikte. Vloeichape kan zelfs geplaatst worden vanaf 3 cm, zwevend en vanaf 3,5 cm niet-zwevend. Een wapening is nodig bij een zandcementchape, maar niet bij een vloeichape. Een klassieke chapebewapening is met netten, maar vandaag gebruikt men steeds vaker vezelgewapende dekvloeren.

Stap 2: Droogtijd

Voor zandcementchape geldt tien dagen droogtijd per centimeter dikte en twee weken per centimeter als de chape dikker is dan 8 cm. Idealiter is hij pas na 28 dagen beloopbaar. Indien je er vroeger over wilt lopen, gebruik dan planken om de druk te verdelen en laat voldoende uitdrogen alvorens af te werken. Vloeichape is beloopbaar na 24 uur, de droogtijd met een dikte van 3,5 cm is minstens drie weken en per cm dikte wordt dit met een week verlengd. Een alternatief is een sneldrogende chape die vlugger kan afgewerkt worden, maar die ook iets duurder is. De droogtijd van chape is uiteraard afhankelijk van de luchtvochtigheid, temperatuur en ventilatie en moet steeds uitgemeten worden vóór men de vloerafwerking plaatst; anders heeft men achteraf kans op een loskomende afwerking. De droogtijd kan aanzienlijk ingekort worden door het plaatsen van een bouwdroger en ventilator.

Stap 3: Leidingen

De leidingen voor sanitair, elektriciteit, ventilatie of het centraal stofzuigsysteem kan men rechtstreeks op de welfsels (of druklaag) plaatsen. Daarna komt het isolatiemateriaal en de dekvloer.

Stap 4: Vloerisolatie

De vloer van isolatie voorzien is niet alleen nodig om aan de epb-wetgeving te voldoen, maar ook om warmteverlies tegen te gaan. Het isolatiemateriaal moet bestand zijn tegen voldoende druksterkte.

 

Wil je meer te weten komen over het isoleren van je vloer en het belang van vloerisolatie? Lees dan zeker ons artikel over vloerisolatie!

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This