4 tips om uw woning fris en koel te houden

4 tips om uw woning fris en koel te houden

De zomer is in het land en dat zullen we geweten hebben. Tijdens een hittegolf is het enorm belangrijk om veel water te drinken en zo veel mogelijk in de schaduw te blijven. Maar hoe kan u uw woning laten afkoelen? U kan de airco maximaal laten werken, verschillende ramen openzetten om tocht te creëren of de dag voor de ventilator doorbrengen. Maar dit zijn niet echt praktische oplossingen. Volg onze tips om uw woning koel te houden wanneer de thermometer 30°C of hoger aangeeft. Wenst u hierna nog meer advies? Dan kan u steeds hier terecht.

Sluit overdag de rolluiken

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar weet dat 32% van de overtollige warmte via de ramen naar binnenkomt. Om uw huis of appartement koel te houden is het essentieel om de ramen overdag niet te openen. Zeker niet wanneer deze naar het zuiden gericht zijn. Dit geldt trouwens ook voor andere openingen zoals dakramen, openslaande deuren, veranda’s,… . Leven met de rolluiken naar beneden zal uw huis heel donker maken, maar het is essentieel om een comfortabele temperatuur te behouden. Bovendien zal u ook ’s nachts beter slapen. Wanneer het ’s avonds wat afkoelt, kan u alle luiken, ramen en zonwering openen om tocht te creëren.

Vergeet de oven                                      

Heeft u het gevoel dat uw keuken al een oven is? Zet dan zeker en vast de oven niet op, of toch niet hoger dan 200°. Heel wat huishoudelijke apparaten zoals de oven en het fornuis geven veel warmte af. Indien u deze apparaten toch wil gebruiken, doe dit dan best op de minst warme uren van de dag. Heel vroeg in de ochtend of heel laat op de avond dus. Heeft u gloeilampen in huis? Dit is dan een goede reden om ze weg te gooien. Ze verspillen meer dan 90% van hun energie in warmte! Spaarlampen zijn hier een betere optie, ook voor het milieu.

Kleine aanpassing, groot verschil

Kleine aanpassingen aan uw huis kunnen al een groot verschil maken. Koop een isolatiefilm en plak deze op uw ramen, hierdoor kan de kamertemperatuur al enkele graden dalen. Plant! Plant bomen, struiken en planten voor uw ramen. Dit zal uw huis een beetje beschermen doordat de planten de warmte absorberen.

DIY of airco

Als u, ondanks alle inspanningen, merkt dat de temperatuur nog niet laag genoeg is, dan kan u steeds investeren in een airconditioningsysteem. Het is een hele investering maar het is onfeilbaar bij hittegolven. Houd er wel rekening mee dat u hiermee veel energie verbruikt. Wilt u toch een verfrissend briesje, zonder te investeren? Dan geven we je nog een gouden raad. Vul een pot met ijsblokjes en plaats deze voor de ventilator. Frisse lucht gegarandeerd.

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This