CLT is een milieuvriendelijke en snelle constructiemethode voor nieuwbouw en renovatie

Een woning in opbouw die gebruik maakt van CLT.
CLT (crossed-laminated timber) is een techniek  die steeds meer gebruikt wordt in België. Het is een milieuvriendelijke en snelle constructiemethode die gebruik maakt van een structuur bestaande uit massieve meerlagige houtplaten of kruislaaghout.

 

Je kunt deze techniek voor zowel renovaties als voor nieuwbouw gebruiken. Bouwen met behulp van massief hout heeft nog een voordeel, het vereist geen tijd om te drogen. Dit versnelt de werken en is ook voordelig voor het leggen van het dak.

Bouwen met massief hout zit dan ook in de lift. Waar er in 2011 nog maar 5,91% van de nieuwe huizen in massief hout gebouwd werden, was dit in 2016 al 10%. Dit blijkt uit de cijfers van HoutInfoBois (het technische informatiecentrum over hout in de bouw). Hierbij is het CLT dat de beste progressie laat zien. Het aandeel van dit systeem in de nieuwbouw steeg van 2% in 2014 tot 7% in 2016 en van 5% in 2014 naar 12% in 2016 bij renovaties.

Hoe werkt CLT?

CLT bestaat uit grote massief houten panelen die de wanden, binnenwanden, vloeren en plafonds van de woning vormen. De houtlagen worden loodrecht gestapeld en gelijmd (of genageld) voor een verbeterde stevigheid en stabiliteit. In vergelijking met traditionele bouwmaterialen biedt hout veel voordelen. “Met traditionele materialen is het veel moeilijker om een energiezuinige woning te bouwen”, zegt Erik Woestenborghs van Arwo-Bouw, een bouwbedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve bouwtechnieken. “Bovendien is hout een duurzaam materiaal, gemakkelijk te recycleren en kan het gemakkelijk gecombineerd worden met staal of beton. Zowel bij een nieuwbouw, een uitbreiding of een verhoging.”

In Baasrode, Dendermonde werden zes appartementen in CLT gebouwd en de eigenaar kon zijn woning veel vroeger verhuren dan gepland was. Deze planning was immers gemaakt op basis van het conventionele systeem en niet op basis van het gebruikte CLT-systeem. De houten panelen worden van tevoren op maat gesneden en zijn voorzien van alle uitsparingen en groeven die nodig zijn voor utilitaire toepassingen (sanitair, verwarming, ventilatie, elektriciteit, …). Het resultaat is een aanzienlijke tijdwinst op de werf.

Een speciaal assortiment voor houten daken

Het karkaswerk kan snel voltooid worden en de dakwerken kunnen nadien in stappen worden uitgevoerd. “Bij betonnen daken moet je wachten tot de schuine betonlaag droog is om te voorkomen dat regenwater op het dak stagneert. Een houten dak heeft geen wachttijd nodig en er kan meteen met de afwerking worden gestart”, aldus Erik Woestenborghs.

Vraag jouw gratis gids om meer informatie te ontvangen over bouw- of renovatietechnieken.

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This