In navolging van Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk kennen groendaken ook in onze contreien een serieuze opmars. Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Het zijn meestal plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. De aanleg van groendaken zorgt voor heel wat voordelen voor het milieu, maar ook voor de dakeigenaar en de omwonenden.
Het grote voordeel bij deze dakbedekking is de beperking van de neerslagafvoering. Op deze manier kan wateroverlast voorkomen worden. Een groendak isoleert tegen warmte en geluid en is niet alleen mooi om zien, maar straalt daarnaast ook een uitgesproken milieuvriendelijk imago uit.
Ze kunnen ingericht worden als (bijkomende) tuin en vormen zo nieuwe gebruiksruimten. Ze leveren een positieve bijdrage tot de waterhuishouding, hebben een lucht- en klimaatzuiverend effect en brengen een klimaatverbetering teweeg. Eeen groendak dak zorgt voor een langere levensduur van de dakbedekking, geluidsisolatie en brandveiligheid.
Een groen dak kent een standaard opbouw, uitgedrukt in functionele lagen:
- een tweelaags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking
- beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking
- drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen
- filterlaag
- substraatlaag
- vegetatielaag
Verschillende systemen kennen verschillende samenstellingen van materialen, waarbij soms verschillende functies in één fysieke laag worden samengevoegd. Dit is het verschil tussen functionele en fysieke lagen.
Hoewel de lange lijst voordelen zijn er toch een aantal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden.
Zwaardere constructie: de aanleg van een groendak brengt extra gewicht op de constructie. In de meeste gevallen is de dragende structuur voldoende voor de plaatsing van een groendak. Echter voor heel grote oppervlaktes (industriehallen) is het vaak onmogelijk.