Geniet van een groendak

Toit vert - Guide Ma Construction et Rénovation

In navolging van Scandinavië, Duitsland en Oostenrijk kennen groendaken ook in onze contreien een serieuze opmars. Groendaken zijn daken waarvan de dakbedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Het zijn meestal plantensoorten die goed bestand zijn tegen wind, hitte, vorst en uitdroging. De aanleg van groendaken zorgt voor heel wat voordelen voor het milieu, maar ook voor de dakeigenaar en de omwonenden.

Het grote voordeel bij deze dakbedekking is de beperking van de neerslagafvoering. Op deze manier kan wateroverlast voorkomen worden. Een groendak isoleert tegen warmte en geluid en is niet alleen mooi om zien, maar straalt daarnaast ook een uitgesproken milieuvriendelijk imago uit.

Ze kunnen ingericht worden als (bijkomende) tuin en vormen zo nieuwe gebruiksruimten. Ze leveren een positieve bijdrage tot de waterhuishouding, hebben een lucht- en klimaatzuiverend effect en brengen een klimaatverbetering teweeg. Eeen groendak dak zorgt voor een langere levensduur van de dakbedekking, geluidsisolatie en brandveiligheid.

Een groen dak kent een standaard opbouw, uitgedrukt in functionele lagen:

  • een tweelaags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking
  • beschermlaag tegen mechanische beschadigingen van de dakbedekking
  • drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen
  • filterlaag
  • substraatlaag
  • vegetatielaag

Verschillende systemen kennen verschillende samenstellingen van materialen, waarbij soms verschillende functies in één fysieke laag worden samengevoegd. Dit is het verschil tussen functionele en fysieke lagen.

Hoewel de lange lijst voordelen zijn er toch een aantal zaken waarmee rekening gehouden dient te worden.

Zwaardere constructie: de aanleg van een groendak brengt extra gewicht op de constructie. In de meeste gevallen is de dragende structuur voldoende voor de plaatsing van een groendak. Echter voor heel grote oppervlaktes (industriehallen) is het vaak onmogelijk.

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This