Hoe kan je vochtproblemen voorkomen?

Een afbeelding van een miniatuur woning, beschermd tegen vochtproblemen.
Vochtproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Feit is wel dat je het vochtprobleem moet aanpakken, want het vormt niet alleen aanzienlijke schade aan de woning, maar het houdt ook ernstige gezondheidsrisico’s in.

 

Vooral kleine kinderen, maar ook volwassenen zijn dikwijls gevoelig voor ziektes en andere kwalen die ontstaan door vochtproblemen. We behandelen kort een aantal vaak voorkomende vochtproblemen. Informeer u in elk geval grondig en laat u bijstaan door een specialist om het probleem ten gronde aan te pakken.

Stijgend grondvocht

Het teveel aan water in de grond kan aanzienlijke schade toebrengen aan uw woning. Het is één van de meest hardnekkige vochtproblemen, omdat het letterlijk ontstaat in de fundamenten van uw woning. Stijgend grondvocht wordt meestal zichtbaar vanaf de onderkant van een muur door schimmelplekken. Het doeltreffend behandelen van stijgend of optrekkend vocht is net zo belangrijk als een tijdige diagnose van dit hardnekkige probleem. Een van de manieren om vocht te bestrijden, is het injecteren van muren. Stijgend vocht wordt mee veroorzaakt door een te hoge grondwaterspiegel, waardoor de muren in contact komen met het grondwater. Doordat muren over het algemeen wat poreus zijn, dringt het water in de muur en trekt dit langzaam omhoog, met als gevolg vochtige muren in huis.

Injectie

Behandeling door injectie. Een muur injecteren is een vrij eenvoudig proces, maar vergt wel wat kennis van zaken en wat gereedschap. Om een muur te injecteren, boort men onder een hoek gaten op gelijke afstand in de muur op gelijke hoogte. Gebruikelijk tussen de 40 cm tot een meter hoogte. Vervolgens wordt de speciale vochtwerende vloeistof in deze gaten geïnjecteerd, waardoor de muur minder poreus wordt. De vloeistof vormt na uitharding op deze manier een vochtwerende barrière waardoor het water niet meer omhoog kan. Stijgend vocht is met dit middel verleden tijd, waarna de resterende problemen als schimmel en afbrokkelend stucwerk verholpen kunnen worden. Stijgend vocht kan goed verholpen worden met injectie, en ondanks de kosten van het injecteren van de muren is dit vele malen goedkoper dan de schade die veroorzaakt kan worden door stijgend vocht.

Drogen

Voor het verwijderen van bouwvocht wordt meestal een bouwdroger ingezet. Die zal de lucht letterlijk drogen waardoor de vochtigheid zowel in de ruimte zelf als in de gebruikte materialen zal afnemen.

Natuurlijk kunnen er zich ook andere vochtproblemen voordoen. Denk maar aan schimmels, of een vochtige kelder. In beide gevallen is het beter om te voorkomen dan te genezen. Raadpleeg zeker de checklist om vochtproblemen te voorkomen. Deze kan je vinden in de gratis gids ‘Mijn Bouw en Renovatie”.

 

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This