Investeren in zonnepanelen. Is dit weer interessant?

Een afbeelding van zonnepannelen op een hellend dak.
Ecologisch, minder afhankelijk van je energieleverancier, minder CO2-uitstoot, … er zijn tal van redenen om je energievoorziening geheel of gedeeltelijk te halen uit zonne-energie via zonnepanelen.

 

Een kleine noot. Wanneer we hier over zonnepanelen spreken, hebben we het eigenlijk over de totale installatie. Deze omvat niet alleen de panelen op het dak, maar ook de montagebrackets (de houders van de panelen) en de omvormer die de opgewekte energie omzet naar het elektriciteitsnet. Wil je ook te weten komen op welke premies je recht hebt bij het installeren van zonnepanelen? Ontdek er alles over in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie.

Fotovoltaïsche panelen

Zonnepanelen werden voor het eerst gebruikt in satellieten. Doordat de overheid onderzoek naar gebruik van zonne-energie steunde slaagden de Amerikanen erin een zonnecel te produceren met een efficiëntie van 20%. Dit was in de jaren ’80 van vorige eeuw. Nu, vele jaren later is dat al vele malen verbeterd. In de ruimtevaart werden zonnepanelen gebruikt, omdat dit de beste manier was om in de ruimte stroom op te wekken. Dit had tot gevolg dat de prijs van zonnepanelen de eerste jaren de pan uit rees, wat het bepaald niet aantrekkelijk maakte voor de gewone consument.

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Dat lijkt ons de allereerste vraag die je je kunt stellen: of je huis en dak inderdaad geschikt is om zonnepanelen op te plaatsten. Is de oriëntatie van het dak goed? Valt er schaduw op? Is het dak geïsoleerd?

En ten slotte moet je ook even stilstaan bij het feit dat je woning er esthetisch ook helemaal anders gaat uitzien. Zonnepanelen op een dak zijn een vrij grote oppervlakte en bepalen dus ook heel sterk het totale uitzicht van je woning. Kijk goed rond. Een bakstenen fermette met rode pannen dak en glimmende zonnepanelen in een aluminium kader is visueel niet vergelijkbaar met een nieuwbouw zwart dak waarop pikzwarte zonnepanelen liggen.

Laat ons de vereisten voor de installatie van zonnepanelen even op een rijtje zetten. Ten slotte is deze alternatieve vorm van energie nog altijd heel interessant en milieuvriendelijk.

Vergunning nodig?

Heb je eerst bij de gemeente geïnformeerd of je een vergunning nodig hebt voor de installatie van pv-panelen? Sinds 1 december 2010 heb je in principe geen vergunning meer nodig, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Zo mag de plaatsing niet strijdig zijn met de voorschriften van een bijzonder plan van aanpak (bpa), gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (rup) of verkavelingsvergunning. En zonnepanelen op een plat dak mogen niet hoger dan 1 m boven de dakrand komen.

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This