Jouw droomkeuken

cuisine - Guide Ma Construction et Rénovation

Een keuken is meer dan louter een plek om voedsel te bereiden. De keuken heeft een centrale functie in een woning en verdient daarom ook de nodige aandacht. Uit studies blijkt dat meer dan 60% van de mensen die een nieuwe keuken aanschaffen, al na één jaar ontevreden zijn over hun keuze. Reden genoeg dus om de keuze van uw inrichting grondig voor te bereiden om zulke teleurstellingen te vermijden. Een keuken gaat bovendien gemiddeld 20 jaar mee. Dat is een heel lange tijd als een keuken al na een jaar teleurstelt….

De juiste keuken kiezen en ze mooi, smaakvol en praktisch inrichten, is dan ook een betrekkelijk ingewikkelde zaak. Bekijk daarom liefst zoveel mogelijk modellen van verschillende merken en bepaal welke stijl vooral uw voorkeur wegdraagt. Hou daarbij rekening met het budget, de beschikbare ruimte en de meest geschikte vorm voor uw keuken. Keukens vind je tegenwoordig in heel wat stijlen en afwerkingen. Van ultrastrakke hoogglans tot landelijk of modern/design.

De “activiteitendriehoek” bepaalt de ideale plaats van de drie belangrijkste zones in jouw keuken:

  • de koude zone (koelkast)
  • de warme zone (kookplaat, oven)
  • de natte zone (aanrecht, afwasmachine)

Beschouw die zones als de toppen van een driehoek. Door de afstand tussen de drie zones te optimaliseren, wordt jouw keuken praktischer en kan je de trajecten rationeler maken.

I-vormige keuken

Bij een rechte keukenopstelling liggen alle elemen ten van de keukendriekhoek op één rechte lijn. De spoelbak wordt best centraal geplaatst omdat deze het vaakst gebruikt wordt.Om voldoende werkruimte te hebben voorzie je best een vrije werkbladruimte van 300 cm. Deze mag onderbroken worden door de spoelbak en het kookvuur. De I-vormige keuken is uitermate geschikt voor smalle ruimtes maar is de minst aangeraden opstelling vanuit praktisch en ergonomisch standpunt.

 

L-vormige keuken

De L-vormige keuken is één van de meest voorkomende keukenopstellingen. De werkdriehoek is nu optimaal om te koken met zo weinig mogelijk verplaatsing. Vroeger hadden L-keukens of hoekkeukens last van verloren ruimte in de hoeken maar dankzij hedendaagse technieken is dit geen probleem meer. Je kan nu kiezen voor hoekschuiven of complexere systemen die de ruimte optimaal benutten.

U-vormige keuken

Een U-vormige keuken is ideaal om minimale afstanden af te leggen. Alles is binnen handbereik en er is voldoende werk- en bergruimte. Om een U-keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken. De dubbele opstelling neemt al snel 120 cm in beslag. Voor een vlotte circulatie is het aan te raden enkel U-vormige keukens te plaatsen in ruimtes die minstens 5 meter breed zijn.

Parallele keuken

De parallelle keuken wordt vaak gebruikt door professionele chef-koks vanwege de optimale circulatie. Je kan de keuken verlaten langs beide zijden en indien gewenst, gebruiken langs beide zijden van het eiland. Wanneer je kiest voor een parallelle keuken is het wel aangeraden de kookplaat en de spoelbak in hetzelfde keukenblok te zetten. Dit om morsen op de grond te vermijden.

Kookeiland

Keukeneilanden zijn de laatste jaren erg in trek. Ze geven een extra dimensie aan de ruimte en bakenen de kookruimte visueel af van de woonkamer of eetkamer. Zo kan je toch nog in contact blijven met de gasten zonder dat ze zien wat er gebeurt in de keuken. Om een keukeneiland te plaatsen moet je wel voldoende ruimte hebben. Als dit niet het geval is, kan je ook kiezen voor een verplaatsbaar of halfopen keukeneiland.

Dichtbij is comfortabel…Tussen twee rijen parallel geplaatste meubels voorzie je best 90 tot 120 cm afstand. Om handig te werken voorzie je best een werkblad van 60 cm langs beide kan- ten van de kookplaat.

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This