Wat maakt jouw keuken een praktische keuken?

Een foto van een keuken met een blauwe muur.
Een keuken is meer dan alleen plek om voedsel te bereiden. De keuken heeft een centrale functie in een woning en verdient daarom ook de nodige aandacht.

 

Uit studies blijkt dat meer dan 60% van de mensen die een nieuwe keuken aanschaffen al na één jaar ontevreden zijn over hun keuze. Reden genoeg dus om de keuze van uw inrichting grondig voor te bereiden om zulke teleurstellingen te vermijden. Een keuken gaat bovendien gemiddeld 20 jaar mee. Dat is een heel lange tijd als een keuken al na een jaar teleurstelt. Besteed aandacht aan volgende punten en bespaar jezelf heel wat kopzorgen! Je vindt bovendien nog meer informatie in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie. Ontdek hier wat je moet weten over de indeling de en de apparaten in de keuken, maar ook het budget en betalingen komen aan bod!

Werk efficiënt

Voor alle belangrijke handelingen in de keuken is er de ergonomische juiste werkhoogte. Voor optimale werkhoogtes plan je bij voorbeeld de spoelbak hoger, de bakoven op ooghoogte en de kookplaat verlaagd. Verschillende handelingen in de keuken worden door een juiste werkhoogte veel gemakkelijker, relaxter en dus gezonder.

  • Als de afwasmachine naast het aanrecht staat, is het vullen een stuk gemakkelijker.
  • Met een hooggeplaatste oven vermijd je rugpijn, kan je de bereiding beter volgen en is er minder risico op verbrande kindervingertjes!
  • Plaats de laden met keukengerei dichtbij de kooktafel.
  • Zorg ervoor dat de keukenmeubels niet in de weg staan van de deuren en de ramen in de keuken. Plaats laden, kooktafel, oven of afwasmachine niet in de hoeken van uw keuken, dat werkt onhandig.

Kookvlak

Wat is de ideale hoogte voor het kookvlak? Een hoogte van 75 tot 80 cm is voor de meeste mensen ideaal. Je kan alles perfect in de gaten houden en ietsje voorovergebogen kom je overal makkelijk bij. Hou je kookvlak bij voorkeur op gelijke hoogte met het werkblad, zo win je ruimte. Als je kookvlak lager ligt, verlies je immers plaats om potten en pannen neer te zetten.

Dampkap

Let er ook op je dampkap niet te laag te laten plaatsen. Als je je hoofd stoot bij iedere onverwachte beweging, is de lol er snel af …

De spoelbak?

De standaardhoogte voor een spoelbak bedraagt 85 cm. Als je 1,8 m of meer meet, kan je hem ook in een meubel van 97 cm hoog laten integreren. Doe gewoon de test en buig bij een standaardmodel voorover om je handen te wassen: voelt dat goed of moet je te ver vooroverbuigen? Maak op basis daarvan je keuze.

Toogkast

Een kast-ladenblok (de zogenaamde toogkast) vormt vaak de perfecte barrière tussen de open keuken en de leefruimte. Dankzij die buffer worden rommelige elementen als kookgerei, enz. aan het oog van je gezin of bezoekers onttrokken. Maar benut je die extra werkruimte in de keuken eigenlijk wel optimaal? Wat als je aan de kant van de leefruimte nu eens een bar plaatst? Door de integratie van een eetblad aan je toogkast, creëer je ook de mogelijkheid om ‘s ochtends de krant te lezen onder het genot van een koffie en een croissantje. En als er vrienden komen, kan je koken en ondertussen gezellige gesprekken voeren.

Eiland

Heel wat mensen hebben een keuken waarin de middenruimte nauwelijks wordt benut. Wat belet je om een fraai ogend en uiterst praktisch keukeneiland te installeren? Zet gewoon eerst op papier wat je nog mist in jouw keuken: laden, kastjes, wijnrekken, rekjes voor keukenhanddoekjes, een extra werkblad. Al die vereisten kan je integreren in een sfeervol keukeneiland op maat!

Een wandmeubel past niet in iedere woonkamer. Maar misschien heb je in de keuken wel wat extra ruimte voor een wandkast waarin je een aantal zaken kwijt kan die je nergens anders kan opbergen. Zo kan je tussen twee kolomkasten bijvoorbeeld twee kastjes met glazen deurtjes integreren, waardoor het geheel veel minder zwaar oogt. Uiterst praktisch om allerlei spulletjes keurig weg te bergen en toch altijd binnen handbereik te hebben.

Voor je het weet, heb je een hele verzameling potjes en doosjes met kruiden. Waar blijf je ermee? Meestal gebruik je het kleine ondiepe kastje boven de dampkap voor die pittige smaakmakers, maar dat raakt steevast overvol. Gelukkig zijn er tegenwoordig schitterende ladesystemen die al die kleine benodigdheden perfect rangschikken en ervoor zorgen dat ze voor het grijpen liggen. Ideaal voor het wegbergen van klein gerief dat stoort wanneer het los op het aanrecht of in kastjes ligt.

Verlichting

In een keuken werk je met scherp gereedschap en hete toestellen, een goede verlichting is daarom essentieel. Lees dus zeker ons artikel over de juiste verlichting in de juiste kamer!

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This