De verschillende soorten ramen

Een afbeelding van ramen in een woning, die uitkijken op zonlicht.
Ramen zijn belangrijk voor het laten invallen van natuurlijk licht in de woning. Dit zorgt immers voor een aangenaam woongevoel en is energievriendelijk.

 

Rekening houdend met de positie van de woning moet je dus zorgen voor een optimale lichtinval. Grotere ramen gericht naar het zuiden en kleinere ramen gericht naar de noordzijde. Daarnaast hebben ramen een grote invloed op de bouwstijl. De vorm en kleur bepalen immers sterk mee het uitzicht van de woning. Bij de keuze van de ramen moet je dus goed nadenken over het type raam dat je zal plaatsen. Elk type heeft immers zijn voor- en nadelen.

Vaste ramen

Vaste ramen hebben voornamelijk een lichtdoorlatende functie. Ze kunnen niet geopend worden, wat zowel voor- als nadelig kan zijn, afhankelijk van de gewenste toepassing. Een voordeel is dat vaste ramen het best scoren op het gebied van inbraakveiligheid zonder dat er specifiek inbraakwerend beslag aan te pas komt.

  • Hoge luchtdichtheid zorgt voor goede thermische en akoestische isolatie
  • Goedkoper dan opengaande ramen
  • Lastiger te reinigen (zeker op een verdieping)

Opendraaiende ramen

  • Kunnen in principe zowel naar binnen als naar buiten opendraaien dankzij scharnieren aan de zijkant
  • Naar buiten opendraaiende ramen komen in ons land zelden voor, terwijl ze in bv. Nederland als standaard gelden
  • Onthou dat je binnen voldoende ruimte nodig hebt om de ramen open te draaien

Valramen

Een valraam, ook wel kipraam genoemd, wordt onderaan met scharnieren  aan het profiel vastgezet en ‘valt’ bij het openen naar binnen toe open.

  • Wie de juiste keuze maakt inzake de grootte van het valraam, de maximale openingshoek, de positie van het raam ten opzichte van het gevelvlak en de oriëntatie van de gevel waarin het valraam geplaatst wordt, zal het binnenregenen via een openstaand valraam grotendeels kunnen
  • Ideaal om kamers gedurende lange tijd van natuurlijke verluchting te voorzien.
  • Het reinigen is, net als bij de vaste ramen, niet eenvoudig als het verdiepingsramen betreft
  • Inzake inbraakwerendheid hebben openstaande valramen niet zon’n goede reputatie, zodat een extra inbraakbeveiliging zeker geen kwaad kan.

En wat met schuiframen, kantelramen of draai/kipramen? Al deze types hebben hun eigen voor- en nadelen. Ontdek deze in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie! Vraag hier je gratis gids aan.

Wil je ook te weten komen waar je op moet letten bij het plaatsen van deuren? Lees dan zeker ons artikel over de innovaties bij binnendeuren.

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This