Waarom kies je voor een vernieuwende bouwmethode?

Bouwvakkers werken aan een constructie volgens de bouwmethode met staalbouw.
Er zijn heel wat mogelijke bouwmethodes. Zowel de traditionele bouwmethode als de meer vernieuwende methodes kunnen voor jou de beste keuze zijn. Alles hangt natuurlijk af van jouw voorkeuren en jouw persoonlijke situatie.

 

Eerst en vooral is er de traditionele manier van bouwen: bouwen met een spouwmuur. Indien je meer wilt te weten komen over deze beproefde bouwmethode, kan je ons artikel lezen over de traditionele bouwmethode. In het vervolg van dit artikel lees je alles over de andere, vernieuwende methodes.

Houtskeletbouw

Wereldwijd is houtskeletbouw de meest gebruikte bouwtechniek en ook in ons land kent hij een gestage opmars. De voordelen zijn legio:

  • Houtskeletbouw kan je toepassen op minder draagkrachtige en sterk hellende gronden;
  • Je kan heel snel werken;
  • Er is veel ruimte voor isolatie;
  • Je hoeft dus niet te wachten tot bouwvocht verdwenen is;
  • Je kan meteen intrekken.

Een nadeel is wel dat er een minder goede akoestische isolatie is. Doordat er minder massa in de constructie aanwezig is, is er ook minder opslag van warmte of koelte.

Wil je weten hoe een houtskelet wordt opgebouwd? Of wil je meer te weten komen over massieve houtbouw? Lees er alles over in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie.

Palen-balkensysteem

Naast de houtskeletbouw is er ook het palen-balkensysteem. Deze bouwmethode wordt veelal gebruikt voor grote oppervlaktes zoals sporthallen en zwembaden. Hierbij worden grote open structuren gecreëerd door te werken met palen en balken die de plankenvloeren, de tussenwanden en het dak dragen. Het voordeel is dat dit een snelle en droge manier van werken is. Een nadeel is dan weer dat je op de werf zwaar materieel nodig hebt. en dat is niet overal mogelijk of voorradig.

Staalbouwmethode

Ideaal voor wie houdt van een moderne en strakke architectuur. Deze bouwmethode is ook ideaal wegens zijn snelle manier van bouwen. Een stalen skelet garandeert de stabiliteit van de woning. Daartegen komen de muren die geen dragende functie hebben, wat leidt tot flexibele indeling. Deze bouwwijze vraagt wel om rechte hoeken als basisstructuur. Staalbouw is uiterst geschikt om grote ruimte te overspannen en een industriële look te creëren. Dit kan je als bouwheer heel wat kosten doen uitsparen.

Het nadeel van staalbouw? Vermits staal buigt bij een temperatuur van meer dan 800° C (wat het geval is bij een huisbrand) is er wel wat kritiek op staalbouw. Maar doordat men het staal kan bewerken met brandwerende verf en combineren met cellenbetonplaten die een hoge brandveiligheid garanderen, wordt deze kritiek gepareerd.

Overige bouwmethodes

Tot slot zijn er nog heel wat overige nieuwe bouwmethodes, die zeer veelbelovend zijn. Denk maar aan systeembouw, gestort vezelbeton en strobouw. Deze kunnen we hier echter niet allemaal kunnen behandelen, maar je kan er alles over lezen in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie.

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This