De voor- en nadelen van pellets

Pellet - Guide Ma Construction et Rénovation
Pellets zijn een milieuvriendelijke brandstof op basis van hout. Ze worden gemaakt van houtafval, zoals zaagsel en houtkrullen, afkomstig van zuiver en onbehandeld hout.

 

Het houtafval wordt geperst op hoge temperatuur tot staafjes van 6 of 8 mm door- snede en ongeveer 3 cm lengte. Bij dit proces komt het houteigen lignine vrij, zodat er geen lijm- of ander bindmiddel moet toegevoegd worden om de pellets in hun vorm te houden.

Pelletskachels of  Pelletketels

Pelletkachels zijn voorzien van een reservoir van ongeveer 16kg. Een volledige zak kan dus rechtstreeks in de kachel gegoten worden. Via een schroef worden de pellets uit het reservoir geschroefd naar de brandhaard. Een ventilator zorgt voor extra lucht en betere verbranding. De meeste kachels hebben een redement van minstens 80%. Temperatuur, tijdstip van branden, grootte van de vlam, ontsteking en snelheid van de ventilator kan bij de moderne kachels elektronisch ingesteld worden door de gebruiker.

Als alternatief voor de verwarmingsketels kan je ook een pelletketel plaatsen. Pelletketels werken net zoals ketels op aardgas of stookolie. Alleen is de verbrandingskamer iets aangepast. De pellets worden vanuit een silo aangevoerd en de as wordt al dan niet automatisch verwijderd.

Een pellet-cv zal warm water produceren voor de radiatoren of de vloerverwarming in de woning en eventueel ook het sanitair warm water. Deze installaties zijn niet goedkoop maar ze kunnen verregaand geautomatiseerd worden en verwarmen net zoals andere centraleverwarmingsketels het hele huis. De opslag van de pellets kan gebeuren in een opslagkamer, een ondergrondse tank of een flexibele losstaande tank. De annvoer vanuit deze opslagmogelijkheden gebeurt volautomatisch.

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This