10 tips bij de keuze van uw dakpannen

Afbeelding van man die dakpannen legt op dak
Dakpannen worden bijzonder vaak gebruikt voor daken. De kans is groot dat ook jij hier al over hebt nagedacht. Maar wat moet je juist weten over dakpannen?

 

Bij zowel de dakpannen uit klei als die uit beton, heb je de keuze uit verschillende modellen en kleuren. Er bestaan zelfs groene en blauwe dakpannen. Op technisch vlak zijn ze tegenwoordig aan elkaar gewaagd. Keramische pannen scoren wel nog beter op kleurvastheid, levensduur, onderhoud en vorstbestendigheid. Betonnen dakpannen zijn iets goedkoper, maar voor beide soorten geldt dat ze goedkoper worden naarmate het formaat toeneemt. De plaatsing kan dan immers sneller gebeuren.

Er is een enorm aanbod en daarom geven we jou hier 10 tips voor de keuze van jouw dakpannen:

 

  1. Hou rekening met de bouwkundige voorschriften. Soms zijn de voorschriften nogal strikt voor welke materialen je mag gebruiken. Hou er wel rekening mee dat je een afwijking kan vragen.
  2. Laat je leiden door de stijl van je woning.
  3. Bij een bosrijke omgeving kies je best voor geglazuurde dakpannen die een betere bescherming bieden tegen algen, mossen en schimmelgroei.
  4. Hoe groter de pannen, hoe minder je moet betalen voor de plaatsing. Dus wordt de keuze voor grote of kleine dakpannen bepaald door het uitzicht, de grootte van de dakvlakken en het aantal doorbrekingen in je dak zoals dakvensters, dakramen, schoorstenen enz. De prijs wordt bepaald door de vorm van je dak. Hoe eenvoudiger het dak, hoe goedkoper de plaatsing. Voor een kleinere woning met veel dakonderbrekingen kan een kleinere dakpan dan ook interessanter zijn; grote formaten komen tot hun recht op grote dakoppervlaktes met weinig onderbrekingen.
  5. De kleur van gevel, ramen en deuren. Ofwel een dakkleur in harmonie ofwel in contrast. Keuze te over. Een tip is wel om de materialen in de showroom bij elkaar te houden zodat je meteen een goed zicht krijgt op de combinatie en het eindresultaat.
  6. Controleer de kwaliteit. Check de keurmerken Benor (België), Komo (Nederland), NF Frankrijk) en Güteschutz (Duitsland). Vaak hebben producten ook een CE-markering.
  7. Kies in functie van de toekomst. Voor herstelling na stormschade of bij het bijbouwen is het belangrijk dat je nog dezelfde dakpannen kan bijbestellen.
  8. Bespaar niet op de hulpstukken. Deze zijn cruciaal voor een perfect technisch, regendicht en esthetische dakafwerking.
  9. Vraag naar de garantie. Hoe lang biedt de producent/leverancier garantie?
  10. Hou rekening met de minimale dakhelling. Voor daken met een klein dakhelling kies je best pannen met sluitingen (dit zijn gootjes die het water naar de onderliggende pan afvoeren).

Hebt u liever een plat dak? Lees dan zeker ons artikel over platte daken!

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This