De badkamer is de plek bij uitstek waar we ons willen terugtrekken en tijd nemen voor onszelf. Daarbij is de badkamer ook één van de duurdere kamers in een woning. Het mag duidelijk zijn dat je de nodige aandacht moet uittrekken om na te denken voor jouw ‘ideale’ badkamer.
Naast een aangename en aantrekkelijke vormgeving moet een badkamermeubel ook praktisch en ergonomisch zijn in gebruik. Door te kiezen voor verschillende opstellingen kan het gebruiksgemak gevoelig veranderrn.
Materialen voor een badkamer
Plaatmateriaal is één van de meest gebruikte materialen. De kwaliteit wordt bepaald door de samenstelling, constructiewijze en de afwerkingslaag. HDF is één van de betere plaatmaterialen en wordt gevolgd door het iets zachtere MDF. Meubilair uit spaanplaten zijn ook verkrijgbaar maar niet aan te raden door hun minderwaardige kwaliteit. Als afwerkingslaag kan je kiezen voor melamine, laminaat of lak.
Massief houten badkamermeubels zijn trendy. Deze zijn meestal verkrijgbaar in hardhout zoals teak en iroko. Deze houtsoorten hebben als voordeel dat ze niet kunnen rotten en dat er geen afwerkingslaag nodig is. Mogelijke nadelen zijn vergrijzing en kringen van waterspatten. Een massief badkamermeubel kan je na enkele jaren altijd schilderen of vernissen waardoor het er weer als nieuw uitziet. En wat met de wasbak, de badkuip of de douche? Ontdek alle tips en goede raad in de gratis gids.
Meubels en leidingen
Alvorens de zoektocht naar badkamermeubels te starten is het handig om een aantal zaken te controleren.
- Komen de openingen voor afvoerleidingen en aanvoerbuizen overeen met de situatie in je badkamer?
- Is de hoogte van het meubel goed wanneer je kiest voor een staand model?
- Kan je muur het badkamermeubel houden? Toepasselijk bij valse wanden?
- Kijk naar de afstand tussen de kraan en het lavabomeubel en voorkom zo dat je te korte kranen koopt.
Ontdek ook alle voor- en nadelen van een inloopdouche. Lees zeker dit artikel!