Welke materialen kies bij een traditionele bouwmethode?

Een foto van een huis volgens de traditionele bouwmethode.
De traditionele bouwmethode is bouwen met een spouwmuur. De spouwmuur is ontstaan omdat de oude manier van bouwen (van vóór de Tweede Wereldoorlog), waarbij slechts één stenen muur werd gemetseld, flink wat nadelen heeft inzake isolatie en vocht. De spouw lost deze op.

 

De traditioneel bouwmethode houdt in dat een dragende muur wordt opgetrokken van snelbouwstenen of andere bouwblokken uit cellenbeton of kalkzandsteen. Nadien komt een flinke laag met isolatie, een dunne luchtspouw en een afwerkingslaag van metselwerk voor de gevel. De binnen- en buitenspouw zijn met elkaar verankerd met spouwhaken. Er zijn minimum vijf haken per m² nodig om voldoende stabiliteit van het gevelmetselwerk te garanderen. Deze manier van bouwen voldoet aan de esthetische, comfort- en duurzaamheidseisen van tegenwoordig en wordt dan ook heel vaak gebruikt.

Bouwmaterialen

Bij het traditionele bouwen met een draagmuur, isolatie, spouw en gevelsteen heb je een enorme keuze aan materialen voor het optrekken van de draagmuur. Naast de specifieke eigenschappen van deze materialen, overlopen we de meest belangrijke en meest voorkomende materialen.

Snelbouwstenen

Snelbouwstenen zijn geperforeerde bakstenen van groot formaat. Tegenwoordig zijn deze in verschillende formaten verkrijgbaar. Deze kunnen ook voorzien zijn van tandgroefsystemen. Het voordeel van deze stenen is dat ze door de perforaties licht en makkelijk te hanteren zijn. Er zijn ook de isolerende en akoestisch isolerende varianten van deze snelbouwstenen. Hierover kan je alles lezen in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie.

Kalkzandsteen

De kalkzandsteen wordt ook wel de silicaatsteen genoemd. De steen bestaat uit een mengsel van water, ongebluste kalk en zand dat onder hoge druk in een vorm geperst wordt. Hierdoor zijn verschillende vormen mogelijk. Het voordeel van de kalkzandsteen is de hoge akoestische isolatie, omdat hij heel massief is. bovendien biedt hij een goede brandweerstand.

Een nadeel is het hoog gewicht, waardoor de steen moeilijker hanteerbaar is. Het is ook moeilijk om sleuven in kalkzandsteen te slijpen voor de leidingen. Er bestaan echter wel al blokken met voorgevormde gleuven. Bovendien heeft silicaatsteen een zwakke thermische isolatie, maar houdt deze wel de warmte goed vast, waarna hij dit langzaam afgeeft.

Betonblokken

Tot slot zijn er ook betonblokken, betonblokken met geëxpandeerde kleikorrels en cellenbetonblokken. Deze worden vaak gebruikt bij de traditionele bouwmethode en hebben hun eigen, unieke voor- en nadelen. Lees er alles over in de gratis gids Mijn Bouw en Renovatie.

Verkies je geen traditionele bouwmethode? Dan is CLT of crossed-laminated timber misschien iets voor jou. Het is een techniek die steeds meer gebruikt wordt in België. Ontdek hoe je hiermee aan de slag gaat in ons artikel. 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This