Een veranda is een echte uitbreiding van je huis

een afbeelding van een veranda aan een woning, gezien vanuit de tuin.
Veranda’s vormen een ideale link tussen de woning en de tuin. Ze laten je toe om nog veel meer van de natuur en je tuin te genieten en zijn dan ook een belangrijke plaats aan het veroveren in de harten van vele bouwers en verbouwers. Maar waar moet je rekening mee houden?

 

Het aanbod is dan ook gigantisch. Google maar eens het woord ‘veranda’ en je merkt meteen dat hier heel wat informatie beschikbaar is: van wintertuinen en serres tot veranda’s, erkers, enz. Later aan de woning aangebouwd of meteen bij de nieuwbouw rekening mee gehouden. Het is dus van belang om goed na te denken over de functie van de veranda en je goed te laten informeren bij de verschillende leveranciers.

 

Mag je een veranda zetten?

Dit is uiteraard de eerste belangrijke vraag die je moet stellen. In sommige steden en gemeenten en zelfs in bepaalde verkavelingen, zijn de voorschriften erg streng en kan je niet zomaar om het even hoe of om het even waar de veranda van je dromen bouwen.

 

In welk materiaal?

Voor de structuur van veranda’s worden klassiek dezelfde materialen gebruikt als voor het buitenschrijnwerk. En wat geldt voor buitenschrijnwerk, is ook van toepassing bij veranda’s.  Maar naast de technische eigenschappen van de materialen, spelen uiteraard ook de smaak en de centen mee.

  • Hout heeft een typisch warme uitstraling, maar vraagt regelmatig onderhoud (wordt weinig aanbevolen voor de semi-horizontale delen).
  • PVC vraagt om dikkere profielen, al worden die profielen dankzij de techniek wel steeds smaller. De onderhoudsvriendelijkheid en de ruime keuze aan kleuren in dit materiaal zijn belangrijke troeven.
  • Aluminium met thermische onderbreking maakt smalle  profielen mogelijk. De onderhoudsvriendelijkheid en het uitgebreide kleurengamma maken dit materiaal geschikt. Ook zijn complexe vormen mogelijk
  • Veranda’s van staal en ijzer zijn zeer stijlvol, wanneer ze zijn opgetrokken in de materialen die voor het eerst werden toegepast voor wintertuinen en serres. Maar deze materialen roesten zeer snel en moeten dus zeer goed beschermd worden.

En wat doe je met het dak en de beglazing van de veranda? En heb je recht op een premie voor energiebesparende maatregelen? Dit kan je allemaal te weten komen in de gratis gids ‘Mijn Bouw en Renovatie’!

Wil je meer te weten komen over de plaatsing van je ramen? Lees dan zeker ons artikel over de verschillende soorten ramen.

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This