Welke verwarming kies je voor je woning?

Chauffage - Guide Ma Construction et Rénovation
De juiste verwarming voor je woning is een moeilijke keuze, er zijn immers heel wat mogelijkheden. Groene energie, kachels en centrale verwarming zijn slechts enkele voorbeelden.

 

Een van de mogelijkheden is groene energie zoals zonnepanelen voor elektriciteit en zonneboilers voor warm water. Deze systemen winnen de laatste jaren aan populariteit en zijn een degelijke keuze. Daarnaast is ook de installatie van kachels of haarden mogelijk, maar deze dienen vaak enkel als bijverwarming. Tot slot kan je ook kiezen voor een ‘centrale verwarming’ om je woning van warmte te voorzien.

De capaciteit van deze centrale verwarming wordt enerzijds berekend op het volume van je woning. Met andere woorden, hoe compacter je bouwt, hoe minder verwarming je zal nodig hebben. En anderzijds wordt de capaciteit berekend op basis van de koudste periode. Als het stenen uit de grond vriest, moet je centrale verwarming je woning voldoende kunnen verwarmen.

De helft van het energieverbruik gaat naar verwarming

Maar het verwarmen van je woning is pas zinvol als je je woning ook warm kan houden. Je moet er immers voor zorgen dat je de warmte in je huis houdt. Dit kan door een goede isolatie en een slimme manier van bouwen.

In een goed geïsoleerd gebouw is het energiegebruik voor verwarming al vlug 30 tot 40% lager dan in een vergelijkbaar slecht geïsoleerd gebouw. En je moet bij de keuze van je verwarmingssysteem ook rekening houden met je leefgewoonten: hoeveel kamers en kinderkamers wil je ‘s avonds verwarmen? Ben je vaak thuis of hoe je ‘s avonds maar kort alleen je leefruimte te verwarmen.

Daarnaast spelen uiteraard ook de steeds stijgende energie- prijzen een belangrijke rol. De prijzen van aardolie, aardgas en elektriciteit zijn aan elkaar gekoppeld. Gaat één van die producten in prijs omhoog dan zullen de andere redelijk snel volgen. Omdat op dat moment heel wat mensen willen besparen door gedeeltelijk over te schakelen op hout voor de (bij)verwarming, zal ook de houtprijs met enige vertraging oplopen door de stijgende vraag.

Combinaties

Dit alles maakt dat er steeds vaker combinaties van systemen geïnstalleerd worden zoals centrale verwarming + kachel of inbouwcassette bijvoorbeeld, waarmee men zowel het comfort op peil als de stookprijs binnen redelijke grenzen kan houden.

Maar omdat het zo’n complexe materie is en omdat er veel onzekerheid bestaat over de snelheid waarmee energieprijzen kunnen stijgen, is het niet doenbaar om een duidelijk antwoord te geven op de vraag: welke energie en welke installatie kiezen? Wat we wel kunnen meegeven als raad is het volgende:

  • Hou de energieprijzen in het oog en zoek uit welke oplossing voor jou het voordeligst is.
  • Maak de vergelijking tussen verschillende leveranciers en kies niet te snel
  • Isoleer je woning. Het is beter en goedkoper om de warmte niet te verliezen (of net buiten te houden in de zomer).

Bovendien vindt je nog meer tips over verwarming in onze gratis Gids.

Wil je meer weten over kachels? Lees dan zeker ons artikel over pelletkachels!

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This