Het belang van vloerisolatie

Een man plaats vloerisolatie en een houten vloer.
De vloer van isolatie voorzien is niet alleen nodig om aan de epb-wetgeving te voldoen, maar ook om warmteverlies tegen te gaan. Het isolatiemateriaal moet bestand zijn tegen voldoende druksterkte.

 

Het isoleren van vloeren lijkt misschien niet zo belangrijk als dak- of muurisolatie, maar toch is ook vloerisolatie een absolute must om warmteverlies tegen te gaan. Via vloeren boven onverwarmde ruimtes of buitenruimtes kan namelijk een gedeelte van de warmte binnenshuis verloren gaan. Ook via vloeren die zich op de volle grond bevinden, zoals kruipkelders, kan er warmte ontsnappen.

Isolatiemogelijkheden

Er zijn heel wat isolatiemogelijkheden:

 • Geïsoleerde welfsels
  Dit zijn welfsels die aan de onderzijde geïsoleerd zijn.
 • Isolerende mortels
  Deze mortels worden snel geplaatst en zetten zich automatisch rond alle leidingen, hoeken en kanten, waarbij eps-isolatiecement de meest isolerende waarde heeft.
 • Isolatieplaten
  Isolatieplaten hebben een goede lambdawaarde als voordeel, in combinatie met eps-isolatiecement.
 • Gespoten pur
  Deze methode haalt de beste isolatiewaarde voor een geringe dikte en zorgt voor de goedkoopste vloerisolatie.

Indien men over een beperkte vloeropbouwhoogte beschikt is een gespoten pur zeker een prima oplossing. De dikte van de vloerisolatie is dan wel eerder onbeperkt. De vloerisolatie in gespoten pur vormt isolatie en leidinguitvulling in één geheel. Hiermee win je tijd en bespaar je geld.

 

Lambda-waarde

De lambda-waarde van het isolatiemateriaal geeft aan hoeveel warmte er door het materiaal gaat per meter, per graad Kelvin verschil tussen de ene en de andere kant. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter je materiaal isoleert. Maar dat betekent niet dat materialen met een lage lambdawaarde altijd beter isoleren. De hogere (slechtere) waarde kan gecompenseerd woorden door de dikte van het materiaal. Je vindt nog meer informatie over de lambda-waarde in onze gratis gids, deze kan je hier aanvragen.

 

Passieve woningen

Bij passieve woningen wordt de hoogste isolatiewaarde vereist. Hierdoor kan je de dikte van het materiaal beperken. Dit doe je door te werken met isolatieplaten in combinatie met een sterk isolerende uitvullaag. Een voorbeeld hiervan is eps-polystyreencement. Je kan ook een dikkere vloerisolatie (tot makkelijk 36 cm) in gespoten  pur  uitvoeren die met isolatieplaten zelfs niet haalbaar is. De isolatiewaarde van het materiaal is niet alleen belangrijk voor je eigen comfort, maar ook om in orde te zijn met de epb-richtlijnen. Bovendien zorgt deze er ook voor dat je in aanmerking kan komen voor bepaalde premies. Meestal wordt hier een R-waarde gevraagd. Die waarde geeft aan wat de warmteweerstand is van het materiaal bij de opgegeven dikte. Voor vloerisolatie is de minimumvereiste bij de meeste netwerkbeheerders 1,2 W/m²k. De R-waarde bekom je door de dikte (in meter uitgedrukt) door de lambda-waarde te delen.

Nu je weet hoe je warmteverlies via de vloer kan voorkomen, is het tijd om te ontdekken hoe je je woning kan verwarmen. Lees hiervoor ons artikel over de verschillende soorten verwarming!

 

Meer tips? Meer info?

Raadpleeg onze gratis gids !

GERELATEERDE ARTIKELS

Is jouw huis klaar voor de herfst?

Is jouw woning klaar voor de herfst? Een afbeelding van herfstbladeren.

September is begonnen, de herfst is dus niet veraf. En de komst van de herfst betekent voorbereidingen aan je huis. Maar waar moet je juist op letten? Met deze tips is jouw woning klaar om […]

Lees meer ...

Hebt u recht op een premie voor een zonneboiler of warmtepomp?

Dankzij een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp hebt u in 2018 al heel wat geld kunnen besparen. Het is al enkele weken hoogzomer en we genieten van uitzonderlijk veel zon. In dit artikel bekijken we of […]

Lees meer ...

Zwembad: monoblok, bouwkundige zwembaden of zwemvijver

Zwembad: Een foto van een zwemvijver in de zomer.

Een zwembad is de oplossing voor wie wil zwemmen in eigen tuin. Er bestaan verschillende mogelijkheden: een klassiek zwembad, een zwemvijver of een mix van beide types. Heel wat mensen dromen ervan een zwembad te […]

Lees meer ...

NEEM DE JUISTE BESLISSINGEN BIJ UW (VER)BOUWPROJECT !

Vraag via deze website uw wegwijzer voor alle nog te nemen (ver)bouwbeslissingen.

Contact

Pin It on Pinterest

Share This